Journal of consumer affairs
 
Congratulations to Lydiane Nabec for her new publication, co-authored with Isabelle Chalamon, and entitled: « Why Do We Read On-Pack Nutrition Information so Differently? A Typology of Reading Heuristics Based on Food Consumption Goals » in The Journal of consumer affairs.
 
Abstract:
While prior research has extensively studied nutrition labeling use and consumer errors of judgment in the nutrition evaluation process, less attention has been paid to the consumer motivations that simplify the reading of on-pack nutrition information. To address this gap, this study examines how food consumption goals affect consumer reading of this information. On the basis of a qualitative study, eight food consumption goals have been identified and classified into four types of motivations which impact reading behaviors: “Food Optimization,” “Food Regulation,” “Food Gratification,” and “Food as Mere Necessity.” From this typology, we derive eight on-pack nutrition information reading heuristics as well as specific inference biases resulting from these simplifying reading strategies. This research also provides guidelines for policymakers so that nutritional messages given to consumers will be more targeted in order to promote better reading of on-pack nutrition information at the point of sales.
Résumé:
Alors que les recherches antérieures se sont intensivement consacrées à l’usage de l’étiquetage nutritionnel apposé sur les emballages des produits agroalimentaires par les consommateurs et aux biais qu’il pouvait générer sur l’évaluation des produits, peu d’entre elles se sont intéressées à leurs motivations pour simplifier sa lecture. Afin de combler cette limite de la littérature, cette recherche analyse comment les buts alimentaires des consommateurs influencent leur lecture de l’étiquetage nutritionnel. Sur la base d’une étude qualitative réalisée auprès de 23 consommateurs, les buts alimentaires sont identifiés et classés entre quatre types de motivations poursuivies par les consommateurs : l'”Optimisation nutritionnelle”, la “Régulation nutritionnelle”, l'”Alimentation plaisir” et l'”Alimentation pratique” . De cette typologie, nous en découlons 8 heuristiques de lecture de l’étiquetage nutritionnel par les consommateurs ainsi que les biais d’inférence qui en résultent. Cette recherche procure des indications pour les pouvoirs publics pour définir des messages nutritionnels ciblés permettant de renforcer la lecture de l’étiquetage nutritionnel par les consommateurs en situation d’achat.